Å bo med baby på 30 kvm

Det er faktisk mulig å ikke ha et stort hus når man har baby. Man MÅ faktisk ikke en gang ha et soverom. Det er helt klart ikke optimalt, men noen ganger har man ikke noe valg og andre ganger så er det det man trenger å gjøre for å komme seg til neste steg i livet. Jeg tenkte bare å fortelle om mine erfaringer om å bo trangt med en liten baby og fortelle deg at det faktisk er mulig.

Om leiligheten
Leiligheten jeg og mannen min eier er på 33 kvm, det er ikke noe soverom. I første etasje, med 15 kvm terrasse. Det er forholdsvis stort bad, en liten gang, og et stort rom. Vi har et garderobeskap i gangen og et skap som er integrert i veggen der hvor det er tenkt at man skal ha senga si.

Fakta
Vi har valgt å bli boende i denne lille leligheten vår etter at vi har fått barn fordi det er noe vi eier. Vi har lyst til å bo i Oslo og da er det fryktelig dyrt om man skal ha noe selv. Når vi først er inne på boligmarkedet syns vi det er unødvendig å selge for å leie, og ettersom mannen min studerer og jeg er i mammapermisjon har vi ikke mulighet til å få mer lån før vi begge er i jobb. Dermed blir vi boende her til den tid kommer. Dette er et valg vi har tatt, noe som gjør at vi vet hva vi må leve med. Det gjør noe med innstillingene dine tror jeg.

Hvordan vi får det til å fungere
Vi startet med å la ungen vår sove i vogna si om natta. På denne måten sparte vi plass ved å ikke sette opp sprinkelsenga før vi måtte. Når han trengte å gå over i stor seng og til slutt trengte å kunne sitte for å spise gjorde vi noen grep.
Vi kastet ut senga vår for å få plass til kjøkkenbord og barnesenga. Før tok senga vår opp nesten 4kvm og det var det ikke verdt. Så vi byttet ut sofaen med en sovesofa og bretter ut denne hver kveld. Den har en sjeselong med plass til dyner og overmadrass. Ved å ha et kjøkkenbord kan vi alle tre sitte sammen ved bordet å spise, noe vi syns er viktig.

Vi har droppet å ha stuebord. Det var ikke noe vi MÅTTE ha, det brukes jo kun til å oppbevare drikke og potetgull uansett, og det klarer vi å ha andre steder.

Vi er heldige å har et stort bad med plass til stellebord, tørketrommel, vaskemaskin og en kommode. Her har vi plass til alle babyklær, håndkler og babyting. Vi passer alltid på å rydde bort klær som er for små så vi ikke bruker unødvendig plass.

Vogna står på dagtid ute på terrassen, så vi slipper å se på den hele tiden. Den blir tatt inn om natten så den skal holde seg bedre.

Oppbevaring. Oppbevaring. Oppbevaring.
Jeg kan ikke si det nok ganger. Man har helt sykt mye ting. Hyller og skap som går opp til taket er key. Da har man mye plass til å oppbevare saker man ikke bruker så ofte. Og hvis man har kjellerbod, så er det viktig at den er organisert så man lett kan hente opp sommertøy, juleting og andre saker som man bare trenger noen måneder i året. Vi har også oppbevaring under barnesenga, til sengetøy, ekstra håndkler, ekstra dyne/pute og den slags.

Praktiske løsninger
Vi har satt opp en skinne i taket som vi har en gardin på, denne gjør at vi skjermer barnesenga fra lys fra Tv, Pc og ellers annet lys og støy som kan forstyrre en baby som skal sove. Vi har ordnet en spilleliste med babysanger som vi spiller når han skal sove, så han har en konstant lyd ved senga, dette gjør at han ikke våkner av at vi prater eller ser på TV. Om sommeren kan vi selvfølgelig sitte på terrassen mer og da får vi følelsen av en mye større leilighet.

Det er trangt. Det er ikke optimalt. Og man kan irritere seg over alle tingene man ikke har plass til og alt man skulle ønske var annerledes. Jeg vil bare fortelle deg at det er mulig. Sønnen vår er nå snart 1 år og det går fortsatt. For oss er det nødvendig at dette faktisk går en stund til, ettersom mulighetene for større lån ikke er her for øyeblikket og fordi vi gjerne fortsatt vil bo i Oslo 🙂  Man må ikke kjøpe 80kvm og hus med hage fordi man forventer en baby. Selvfølgelig kan man gjøre det om man har muligheten og det er det man ønsker, jeg vil bare fortelle deg at det finnes et alternativ!

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s